Как да оценим доброто вино - Част 2

Дължина.

Дължината описва колко дълго ароматът на виното и „усещането“ от него, остават на небцето ни след отпиване. Разбира се, след първата глътка вино, най-важно е дали вкусът е приятен или е малко груб, стипчив, неприятен? Оценявайки дължината, запитайте се, дали ароматите на виното се задържат за няколко секунди или бързо изчезват след отпиване. Дължината и финалът на едно вино, могат да бъдат страхотни – да ви „молят“ за още една глътка (още една чаша!). Когато виното има интригуващ, дълъг и удовлетворяващ финал, можем да отметнем точно този компонент.

Комплексност (сложност).

За да считаме едно вино за комплексно, е нужно да се усещат различни аромати и вкусове. Първични (усещане за флорални нотки, за плодове, подправки), вторични (аромати и вкусове, които придобива виното от отлежаването в дъбови бъчви или други техники на ферментация) и третични (вкусови компоненти, които идват от отлежаването му в бутилка. Освен това, забележимата киселинност и/или танини придават интересна индивидуалност на структурният състав на едно вино.

След като сте определили дали виното притежава някои от гореспоменатите критерии , може да определите неговото качество. Ако откривате в едно вино всичко изброено - баланс, комплексност, изразителност и дължина, тогава сте попаднали на наистина изключително вино! Дерзайте и ... наздраве!