Череши със сос от черен шоколад и пино ноар

18-ти август – международен ден на Пино Ноар. Несъмнено, един от най-харизматичните и обичани, както и един от най-трудните за отглеждане винени сортове. В предишна статия от нашият блог  сме писали, макар и доста накратко за този толкова специален и коментиран винен сорт, а днес искаме единствено да ви поканим да го празнувате заедно с нас!

Избрали сме си този винен празник за тази изключително лесна и в същото време - толкова очарователна „рецепта“.  Всъщност, едно съблазнително предложение,  заимствано от класическата комбинация на червени плодове, черен шоколад и червено вино.

Семпло, но напълно подходящо и за най-специалните ви празници!

Ето и съставките:

  • 100 грама качествен черен шоколад ( не е необходимо да е готварски!)
  • 1 ½ чаша вино Пино Ноар
  • 1 пръчка канела
  • 2 star anise (звезден анасон, плодчета - има ги в магазини Зоя )
  • 3 супени лъжици кафява захар
  • Добре узряли, но твърди череши ( само български:)

Да, това е всичко, което ви е необходимо, а самото приготовление на соса е около 10 мин. Слагате всички съставки (без черешите) в малко тиганче за сосове, като предварително натрошите малко пръчката канела с ръце( по-лесно ще се усвои ароматът). Оставяте на котлона продуктите да заврят и намалявате,  но постоянно разбърквате с малка дървена шпатула, докато сиропът стане гладък, посгъстен и лепкав. Махнете от котлона и оставете сосът леко да се охлади.

При сервирането, бихте могли да натопите само част от черешките и да сервирате останалите, аранжирани с потопените в по-голяма купа, а отстрани на оставите мънички дипчета с готовият сос с черен шоколад и Пино Ноар. Оставяме на вашето въображение и други начини, както за сервирането, така и за комбинациите на този сладък сос с други плодове, сладоледи и десерти. Не забравяйте и най-важното – чаша охладен Пино Ноар е най-добрата компания за Вашето шоколадово изкушение !