Едно вековно партньорство – вина и сирена

От древни времена съчетаването на вина и сирена е прерастнало в едно доста сложно, нюансирано изкуство.  Практикува се от сомелиери, най-добри ресторантьори, истински гурме ценители, но и от всички, които ценят кулинарните наслади.

Историците отбелязват очевидна корелация между географския произход на вината и сирената, когато става въпрос за „двойки“ между тях. Това, разбира се, има много смисъл, тъй като векове назад, сортове вина и сирена са израствали, буквално заедно, често пъти в малко селце или ферма. Примери? Френският регион на сирената Бри и вината Божоле, италианските сирена Пармезан и Азиаго – и вината Кианти и Брунело. 

И все пак, географският произход съвсем не е достатъчен и задачата да успеем да ги съчетаем правилно,може да изглежда доста предизвикателна и смущаваща. Но си заслужава да пробвате, защото, ако е изпълнена правилно е изящно изживяване! През 2016г., изследователи от Франция установяват, че консумацията на сирена, докато пиете вино, наистина подобрява преживяването, което получавате от самото вино.

 Сирената се различават по много компоненти – водно съдържание, мазнини, текстура,вкус. Вината също – тяло, киселинност, сладост, структура. Важно е да помните следното – сирената имат превес, когато ги съчетаваме с вина. Има и някои основни насоки, които бихме могли да използваме, освен горепосочената. Възраст и интензитет на вкуса. По-твърдите сирена, комбинирайте с танинови вина, кремообразните сирена – с вина с по-голяма киселинност (Шардоне). Стари, отлежали, солени сирена, които засилват интензитета на вкуса си с възрастта, са чудесни с богати на вкус, отлежали вина. (Кабаре Совиньон, Малбек). За Пино Ноар, изберете Грюер или козе сирене – ядковият вкус се съчетава отлично с този сорт вина. Свежестта на вината Совиньон блан, партнира добре на свежи, млади сирена – фета, прясно козе сирене. Овъргаляното в билки козе сирене се сдвоява много добре и със свежият, плодов  вкус на много розе вина. Сините сирена се нуждаят от вина, които да „омекотят“ техният интензитет и соленост – Рокфор е идеална комбинация за сладки отлежали вина, чиито високи нива на захар, ще направят вкуса му по-кремообразен и балансиран.

Ако все пак разполагате с плато различни сирена и трябва да отворите вино? Много добър повод  да си отворите ... Шампанско или добър Ризлинг. Пенливите вина се съчетават чудесно с кремообразни храни, точно каквито са сирената. Киселинността, сладостта и минералните нотки в Ризлинг вината ги правят чудесен партньор на много видове сирена и той е доста универсален избор.

Пробвайте, експериментирайте, забавлявайте се и откривайте тези комбинации, които отговарят на вашите вкусове и предпочитания. От нас – наздраве!