Как да оценим доброто вино - Част 1

ЧАСТ 1

Има три основни компонента, на които обръщаме внимание, когато дегустираме едно вино, без значение дали за собствено удоволствие или професионално. Външен вид на виното, нос и вкус (небце). След като съзнателно (или не толкова), обърнете внимание на цвета, на ароматите, които усещате и на вкусовете, които „откривате“ след отпиване, бихте могли да опитате да прецените и качеството на виното. И как по-точно? Може да да минете през този списък, съставен от четири стъпки.
Ето кои именно са те:

Баланс. Тази дума се използва доста често в света на виното и наистина е един от най-важните критерии за качествено вино. Но начинът за откриване и преценка на баланса е да се разбере, какво с какво балансира – танини с плодове, алкохол със захар, плодове с киселинност. Ако тези компоненти работят заедно и нито един не дразни и не надделява, тогава можем да заключим, че виното е добре балансирано.

Интензивност и изразителност. Интензитетът на едно вино се открива както на носа, така и на небцето. Когато ароматите „изскачат“ от чашата или когато вкусът е триизмерен, налице са признаците за интензивно вино. Ако виното има разпознаваеми характеристики, които са свързани с определен сорт, тероар или регион, може да се каже, че е изразително за този определен сорт или регион.