Класически бели сортове - Шардоне

Не е възможно да говорим за класически бели сортове, без да започнем именно с най-известният в цял свят – Шардоне. За някои негови любители, той е „ червеното вино сред белите“.  Сортът е и един от най-засадените  сортове по света, до голяма степен и поради факта, че е лесен за отглеждане и може да се адаптира към различни климатични условия. Историята му е дълга и съвсем не-изненадващо, започва от Франция (Бургундия).  Днес можете да откриете производсто на вина Шардоне в стотици страни по света и да се наслаждавате на различните му вкусове в зависимост от географските райони. Прохладният климат (вина от Франция, Северна Италия, Германия, Австия, Орегон-САЩ, Онтарио-Канада, Нова Зеландия) допринася за създаването на свежи и елегантни вина Шардоне, с по-ниски нива на алкохол, балансирана киселинност и минерални, билкови и цитрусови аромати. Вината Шардоне, чието родно място е с по-топъл климат ( Южна Италия и Испания, Калифорния-САЩ, Южна Австралия и Южна Африка), обикновено са с по-плътни и богати плодови вкусове (на кайсия, праскова, тропически плодове).

Тъй като самият сорт има нежен, неутрален вкус, освен климатичните условия, които определят част от вкусовите му характеристики, най- голяма заслуга за крайният продукт  има самата техника за производство на Шардоне вината. Основната разлика тук е в процеса на ферментация и дали виното е отлежавало в дъб или не. „Маслеността“ която може да откриете при някои вина Шардоне, се дължи на това, че така наречената малолактична ферментация ( ферментация, която следва първичната и превръща ябълчната киселина в млечна) е протекла в дъбови бъчви. Не отлежавалите в дъб Шардоне вина са с по-отличима киселинност  и аромати на лимонена трева, зелена ябълка. Тези свежи и нежни вина са чудесен партньор на миди, стриди, всякякви не-тлъсти риби, бели птичи меса, ризото. Дъбовите Шардонета с богата текстура и изразителни вкусове на ванилия, печива и масло, можете да поднесете с ястия, приготвени със сосове на маслена основа, по-тлъсти риби, лобстери,  свинско с гъбен сос, отлежали сирена.

В началото споменахме родното място на сорта, но няма как да говорим за Шардоне, пък било то и съвсем накратко, без да споменем два други, световно известни френски региона - Шабли и Шампан. Теоарът на региона Шабли е изключително специфичен и вината се отличават с „минералният“ си характер. Едни от най- харесваните и известни Шардонета, са именно Шабли. Що се отнася до Шампан, сортът Шардоне е един от трите основни сорта (заедно с Пино Ноар и Пино Мюние), използвани за производството на най-великото пенливо вино – Шампанско.

Консумирайте винаги своето Шардоне, добре охладено – 10-13 градуса по Целзий.

Завладяващи и изключително популярни , подходящи с и без повод, за всеки сезон, насладете се на огромното разнообразие на вината Шардоне.