Класически бели сортове - Совиньон блан

Лятото е в разгара си и едва ли има по-подходящо време да  поговорим  за този така обичан и изключително свеж бял сорт.

Неговото рождено място е районът Бордо (Франция), а името му идва от френските думи „sauvage“  и „blanc ”. Любопитен факт е, че най-популярният  червен сорт – Кабарне Совиньон е естествена кръстоска между сортовете Совиньон блан и Кабарне Фран. В Бордо, Совиньон Блан заедно със сортът Семилион, участва в класическият бял бордо бленд. Точно от тези два сорта (основно Семилион) се произвежда и легендарното десерно вино – Sauternes - Château d'Yquem. Отново във Франция, но малко по на север, в Долината Лоара, Совиньон Блан е единственият сорт в популярните вина Sancerre и Pouilly-Fumé.

Совиньон блан е обичан и отглеждан по цял свят – Австралия, Южна Африка, САЩ, Чили, Аржентина, Австрия и др., но най-голяма известност получава от Нова Зеландия през 20-ти век. Климатът на района Малборо, се оказва изключително благоприятен за сорта и вината от там заслужено получават световно признание - цитрусови и свежи, но и комплексни и много добре балансирани. Съвсем не са преувеличени твърденията, че именно Нова Зеландия се превръща във втори роден дом на Совиньон Блан и сортът става синоним на страната във виненият свят.

Белият сорт, за който често ще чуем определения като „минерален“, „тревист“,  с нос на „зелени билки“ , „сено“ , „зелена ябълка“, „аспержи“ , се характеризира обикновено с  висока киселинност, ярки и свежи вкусове. Това го прави изключително добър партньор на всякакви ястия със цитрусови сосове( а и всичко, на което бихте добавили лимон),  не тлъсти, бели риби, стриди, калмари.  Също така – ризото,  летни ястия със зеленчуци и свежи подправки( мента, босилек),  гриловани аспержи, бели пилешки меса, както и свежи сирена (козе сирене ). Совиньон блан се справя и с още една не лека задача – азиатската кухня.

Според нас, няма сезон, през който трябва да спирате да се наслаждавате на свежестта на ароматните бели вина. Но, ако търсите подходящ момент, за да ги откриете и заобичате, разгарът на лятото е точният, Вашият момент. Наздраве!