КЛАСИЧЕСКИ ТРЮФЕЛИ ОТ ЧЕРЕН ШОКОЛАД

Комбинацията на шоколад и вино може да бъде както вълшебно преживяване, така и доста голямо предизвикателство. Когато се съчетаят правилно, усещането е ярко и разкрива скрити вкусове. Виното винаги трябва да се усеща по-сладко от шоколада, колкото и странно да звучи това.

 Френски класически трюфели са една изключително лесна, но божествено вкусна рецепта, която препоръчваме да комбинирате с отлежали, плътни червени вина с „кадифени“ танини. Тези луксозни „бонбони“ са едно наистина впечатляващо допълнение към всяко тържество и с богатият си, наситен вкус, веднъж опитани – няма да бъдат забравени!

Цялата тайна на тази лесна рецепта се състои в това да направите фина, гладка смес и да охладите правилно.

Ето и съставките:

  • 340 гр. черен шоколад (ситно начупен)
  • 2/3 чаша течна готварска сметана
  • 1 чаена лъжичка екстракт ванилия
  • 1/3 чаена чаша какао на прах (тъмно)

Затоплете сметаната в мъничък съд (дълбоко малко тиганче) на средна температура, докато стане гореща, но преди истински да заври. Махнете веднага от огъня. Прибавете наситненият шоколад и ванилията и бъркайте добре с дървена лъжица, докато ганашът стане напълно гладък. Оставете да се охлади и след това го сложете в хладилник (не фризер, тъй като ще направи продукта негоден за работа). Изчакайте сместа да стане достатъчно втвърдена, че да е „трудно“ да правите топчета с нея. Изваждайте с малка дълбока лъжичка (има такива мерителни лъжички) и след това използвайте пръстите си за бързото оформяне на малко топче. Ако междувременно сместа се затопли, поставете я отнова за мъничко в хладилника. След като сте готови с направените топчета, овъргаляйте ги бързо в какаото на прах и отново оставете в хладилник. Там могат да се съхраняват до пет дни.

Цялата „тайна“ на добрите трюфели е сместа да е идеално гладка и да се работи наистина бързо, за да не се разваля консистенцията им. Бихте могли да изплаквате със студена вода и ръцете си, докато работите и разбира се, да ги подсушавате добре. Ако не сте почитатели на тъмния шоколад и вкусът им е прекалено силен по този начин за вас, разбира се, може да използвате и по-млечен шоколад или да ги овъргаляте в други, сладки стърготини.

Ние сме привърженици на традиционният вариант и с две ръце препоръчваме да пробвате с отлежала Сира със сатенени танини и плътно тяло! Bon appetit!