Пилешки гърди със сос от гъби и бяло вино на тиган
Пилешки гърди със сос от гъби и бяло вино на тиган - елегантно, вкусно и лесно !
Октомври е месецът на гъбите, есента вече ни подканя за нещо топло и по-питателно, но все още е малко рано за тежките местни ястия Дано избраното от нас предложение, ви допадне толкова, колкото и на нас.
Ето и съставките:
2 броя пил.филета ( разрязани на две хоризонтално )
½ чаша брашно
½ чаена лъжичка сол
Около 750 гр. пресни гъби (всякакъв вид дребни гъби – печурки, шитаке и др.)
4-5 суп.лъжици безсолно масло
Няколко супени лъжици зехтин
3-4 скилидки чесън
2 лукчета шалот
1 чаена лъжичка прясно смлян пипер
1 ½ Пил.бульон (ако разполагате с домашен такъв)
½ чаша сухо бяло вино
½ чаша пълномаслена сметана за готвене
1 чаена лъжичка Дижонска горчица
2 чаени лъжички царевично нишесте
2 стръкчета прясна мащерка
Начин на приготвяне:
В купа разбъркайте брашното, солта и пипера.
За да стане ястието наистина ароматно е много важно да бъдат изградени всички слоеве аромати. Започнете със запечатване на пилешките филенца, които предварително е нужно да сте разрязали хоризонтално и за да бъдат достатъчно тънки, ако е необходимо, начукайте лекичко. Загрейте тигана на средна температура и разтопете половината масло и две лъжици зехтин. Овъргаляйте филетата в купата с брашно и изтръскайте ненужното от тях. Поставете ги до покафеняване в тигана(около 4-5мин от всяка страна), след което ги извадете да отпочинат.
Винаги измивайте гъбките под течаща вода и никога не ги оставяйте да се напоят с нея. Подсушете ги и ги нарежете с дебелина около 0,5см, използвайки и пънчетата (те са най-ароматната част). Сложете останалото масло и зехтин в тигана, след това и гъбите.Оставете ги, докато изври цялата отделена от тях вода и станат златисти на цвят. Добавете и лукчетата, нарязани на много тънки слайсове, да се карамелизират, след което сложете и пресованите или нарязани на много ситно скилитки чесън. Сотирайте за около 30 секунди. Добавете виното, мащерката, пилешкия бульон с разтвореното в него царевично нишесте, горчицата и сметаната. Оставете соса да къкри около 5мин или докато се сгъсти, като разбърквате. Когато е готов, добавете пил. филета и оставете на топлия, вече изключен котлон. Извадете стръкчетата мащерка от ястието, което е готово за сервиране. Може да гарнирате със задушен зелен фасул, броколи- зелените хрупкави зеленчци са идеално допълнение. Разбира се, гарнитурата е абсолютно собствен избор, а ние само ви подсещаме, да не забравите чашата вино, поднесена с ароматните, крехки филенца. Наздраве!