Съчетаване на вина и зеленчуци (1) предизвикателство или истинска наслада.

Лятото е в разгара си и едва ли има по-подходящ  момент да обърнем внимание на леките, безмесни ястия и правилният избор на вино за тях. И не само това е причината! Все повече хора, отдавна не възприемат разновидностите от зеленчукови ястия само и единствено като гарнитура, но съчетаването им с вина, в доста ситуации им се струва трудна задача. Вярваме, че може да е удоволствие! Най-важното условие, преди да изброим няколко съвети по темата – консумирайте това, което наистина Ви харесва и не забравяйте, че няма универсален вкус – съчетавайте интуитивно и откривайте Вашите си любими комбинации! Ето и някои насоки.

Кое може да ни ориентира, когато искаме да намерим подходящото вино? Видът(тип) зеленчук и неговата топлинна обработка (ако има такава).

Зелените зеленчуци са една категория, която е доста обширна – любимите листни салати, спанак, зеле, зелен фасул, броколи, аспержи и т.н. Съчетават се добре със свежи бели вина,без дъб, в които се усещат цитрусови и билкови нотки и са с добра киселинност - Совиньон Блан, Грюнер Велтлинер, някои пенливи сухи вина. Особено „трудните“ в тази група, поради съдържащите се в тях хим.съединения – аспержи, брюкселско зеле и артишок, освен с гореспоменатите вина, бихте могли да съчетаете със сухо розе или шампанско.

Кореноплодните зеленчуци – моркови, пащърнак, различни видове ряпа, лук, са страхотни като вкусни супи, но и като задушени и запечени ястия, също. Наистина, по-често използвани през есента и зимата, те се съчетават прекрасно с плодови червени вина със средно тяло – Мерло, Гренаж, Божоле, както и с Кианти (италиански вина), Пино Ноар, Риоха(испански вина). Що се отнася до избор на бели вина, то нека те да са с „медни‘‘, ароматно-сладки нотки, с които кореноплодните се допълват чудесно – Вионие, Шардоне, Ризлинг, Гевюрцтраминер, Пино Гри.

Кремообразната текстура на тиквите и тиквичките, когато са сготвени, изискват бели вина със средно до плътно тяло – Вионие, дъбово Шардоне, Ризлинг,Шенин Блан  и леки и деликатни червени – Пино Ноар, Божоле. Натуралната сладост на жълтите тикви, партнира чудесно и на деликатната „горчевина“ на виното – изпробвайте смело и с Кабарне Фран!

Бобовите култури – боб, леща, грах , се характеризират с „нишести“ текстури. Смело съчетавайте с вина, които имат аромати на билки и черен пипер. За зеленият грах, изберете Совиньон блан, за лещата, може да се насочите и към Зинфандел ( сорт, произхождащ от Италия и Хърватска), дори Кабарне Совиньон.