Съчетаване на вина и зеленчуци (2) предизвикателство или истинска наслада.

Гъбите имат своята уникална текстура и „земен“ вкус и съчетаването им с вина, със собствени пикантни нотки, като Пино Ноар и Сира, може да се окаже едно от най-добрите ви попадения. Избягвайте прекалено плодовите червени вина, а ако държите на бяло – насочете се към дъбови и богати вина – Шардоне и Вионие са отличен избор и ще допълват маслената им структура.

За така наречените плодове-зеленчуци, които имат семена и костилки – домати, патладжан, авокадо - избягвайте тежки, танинови вина и изберете плодови и „сочни“ – Барбера, Малбек.  От белите вина потърсете такива с висока киселинност и няма да сбъркате!  – Албариньо (винен сорт, който се отглежда в Португалия и Испания), Пино Гриджо, Совиньон Блан.

Сготвените „конфи“(обелени и почистени от семките, след това задушени на бавен огън с масло) домати , ги прави страхотни партньори на по-широка гама винени стилове, отнемайки от киселинността им.

Ето още няколко съвета от професионалните сомелиери и готвачи.

Едни от „най-винолюбивите“ зеленчуци и подправки, които наистина допълват вината са – шалот, праз, грах, боб, царевица, гъби, леко задушен чесън, мащерка, сусамово масло. Сотирането на най-различни зеленчуци със шалот, променя вкуса им и ги прави изключително подходящи партньори на виното. Не случайно, присъствието му във Френската кухня е впечатляващо. Друга страхотна комбинация, чиято компания с вина е изключително успешна – чесън и мащерка в зехтин. След сотирането на чесъна, добавете за кратко любимите си зеленчуци.

Редуктивното готвене, което намалява съдържанието на вода в зеленчука; печенето на скара и сушенето на зеленчуците на топъл въздух, концентрират вкуса им и извличат естествената сладост на зеленчуците.

И още нещо, което съвсем не е на последно място по значение – има ли сос към ястието, което поднасяме и дали са включени млечни продукти в него? Сосът може да промени изцяло всички изброени по-горе характеристики. - Ако съдържа сметана или млечни продукти, свежите бели все още са вариант, но може да се насочите и към по-богати, дъбови Шардонета, както и към по-високо танинови червени, със средно тяло.
- Сосът съдържа по-пикантни подправки ? Полу-сух Ризлинг, би бил чудесна комбинация.
- Вашият сос е на билкова основа – песто или негова разновидност? Заложете на свежо Розе или Совиньон Блан, от червените – Зинфандел( сорт, произхождащ от Италия и Хърватия) е страхотен избор за песто.

Не е необходимо да „мислите“ за съчетаване на вино и храна на всяко събиране около масата – избираме храната и вината, които обичаме. Може би, всички тези насоки, биха помогнали, когато имаме някое специално ястие и бихме искали да подчертаем неговата уникалност.
Света на вината е необятен и щедър и със сигурност ще помогне за тази задача. Дерзайте!