Задушено свинско контра-филе с перлени лукчета и гроздови зърна

Март месец е. Вече нямаме търпение за пролетта, но последният месец от зимата ни кани да почакаме още малко. Затова избрахме рецепта със задушено свинско, която е както стопляща, така и изключително елегантна и свежа.

Нужните продукти :

  • Свинско контра филе – около 1 кг.
  •  Шарен пипер, сол
  • 7 супени лъжици безсолно масло
  • ½ чаша сухо бяло вино
  • 2 чаши домашен пил.бульон
  • 2 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 1 стрък прясна мащерка и една чаена лъжичка нарязана мащерка
  • ½ глава жълт лук (или 1 глава шалот)
  • Около 350гр. перлени лукчета (арпаджик)
  • 2 суп.лъжици брашно
  • Около 200-220гр. гроздови зърна (бели и червени)

Овкусете филето със сол и пипер. Изберете по-голям и дълбок тиган(касерола). Разтопете 2 лъжици от маслото и на умерено силен огън запържете месото от всички страни (около 10мин.). Извадете филето и го оставете да почива настрани, изсипете останалата мазнина от тигана. Кипнете виното в същият тиган, след това намалете температурата и оставете да изври наполовина. Добавете бульона, стръка мащерка, скилидките чесън(фино нарязан), дафиновият лист, нарязаният на полумесеци лук  и свинското филе.  Покрийте с капак и оставете да къкри на много слаб огън за около 1 час. Междувременно в средно голяма тенджерка сварете малките лукчета за около 5 мин., отцедете ги  и ги обелете. В купа смесете 2 суп.лъжици  омекнало на стайна температура масло с брашното, до образуването на паста. Извадете филето, прецедете соса и го върнете отново да къкри още няколко минути. Добавете ½ чаша от него към пастата с брашно, разбъркайте внимателно и върнете всичко в тигана на слаб огън, като разбърквате до получаване на хомогенна смес. Добавете нарязаната мащерка, сол и пипер, перлените лукчета и месото. Оставете да къкри, като обръщате няколко пъти месото в соса. В отделно тиганче разтопете останалото масло и добавете гроздовите зърна. Гответе на умерено силен огън и разклащайте тигана, докато ципите започнат да се пукат.

Извадете филето и го нарежете напречно и под наклон 45 градуса , на парчета с дебелина 1,5см. Полейте със соса и украсете отстрани с лукчетата и гроздовите зърна. За гарнитура може да задушите дребни картофки или картофено пюре. Сервирайте веднага. Чаша ароматно Пино Ноар е нашето предложение към това нежно ястие с филе!